Framtidens hus

maj 27, 2016 | Artikel Estate Magazine

Smidigare förvaltning, bättre upplevelser för de boende och lägre energianvändning är bara några av de dörrar som öppnas när fastighetsbranschen digitaliseras på allvar. Vi hälsar på i innovationscentrumet HSB Living Lab.

HSB Living Lab är en bostads- och forskningsarena som inte liknar något annat i hela världen. Här kommer ett 30-tal studenter och gästforskare i alla åldrar och nationaliteter att bo samtidigt som forskning på innovativ teknik, hållbarhet, arkitektur och sociala samband sker dygnet runt.

Huset byggs på Chalmers campusområde i Göteborg och inflyttning sker nu under våren. I och med HSB Living Lab tar utvecklingen av morgondagens boendemiljöer flera snabba kliv framåt. Tieto är projektets IT-partner och Linnea Källgård som jobbar med innovationsdriven tjänstedesign på företaget sitter med i arbetsgruppen.
– Genom samarbete med HSB men också andra partners i projektet så som Göteborg Energi och Electrolux kan vi skapa innovationer. Nya lösningar och tjänster testar vi direkt i huset och får omedelbar input från de boende, säger Linnea Källgård och fortsätter:
– Näringsliv, forskningsinstitut och medborgare i samverkan skapar verklig samhällsnytta. Det här projektet är verkligen oerhört spännande

Big Data och Internet of Things
Begreppet Big Data har redan gjort entré i fastighetsbranschen och allt fler har börjat få upp ögonen för hur digital information kan användas i realtid för allt bland annat effektivisera förvaltningsprocesser. Tekniker behöver inte längre mäta om väggarna är tillräckligt isolerade eller om fuktproblem har uppstått, det ”berättar” väggen själv genom sensorer som byggs in i prefabricerade moduler.
– Just nu har vi mängder av sensorer installerade i HSB Living Lab och vi mäter mer eller mindre allt. Så småningom kommer det bli tydligare vilka tjänster och vilken data som behövs och inte, säger Linnea Källgård.I grunden handlar det om att samla in och koppla samman massor av data från alla delar av fastigheten men också från dem som bor där. Efter en automatisk analys används slutsatserna till att effektivisera olika processer. Många fastighetsförvaltare och fastighetstekniker använder redan grundläggande versioner av liknande analyser för att trimma in ventilationssystem och annat. Nu ska förutom tekniken även användarupplevelsen förbättras.
– Huset lär sig hur dess invånare vill ha det för att må som bäst. Det kan exempelvis handla om att höja temperaturen något när det är regnigt ute eller att förbereda varmvatten baserat på historik lagom till att den första personen ska duscha för att minska på vattenförbrukning, säger Linnea Källgård.
Priset på sensorer kommer sjunka vilket framöver kommer göra det möjligt att integrera tekniken på ett prisvärt sätt redan i byggprocessen. En teknisk utmaning idag är dock att sensorernas batteritid är för kort.
– Förvaltare, BRF:er och boende kommer kunna välja smarta tilläggstjänster som exempelvis att få ett meddelande om ett fönster glömts öppet. Att stänga av vissa eluttag från mobilen är redan möjligt. Vi kommer se fler och smartare tjänster kring distansstyrning av hemmet.

Ett bra val för miljö och människa
Hållbarhetsperspektivet är viktigt. Boende ska exempelvis kunna se hur mycket el de använder jämfört med grannarna och hur mycket skräp som lämnar huset. – Genom så kallad gamification kan vi uppmuntra människor och företag på ett mer kreativt sätt till att bidra. Det är inte alltid de ekonomiska incitamenten räcker till, säger Linnea Källgård.

För fastighetsägare öppnar digitaliseringen andra möjligheter också.
– Vi ska prova att utforma vårdrum i huset dit de boende kan gå och digitalt komma i kontakt med en vårdcentral. Det ska gå att ta enkla prover och att få råd utan att behöva resa eller sitta i ett väntrum när man är sjuk.
Ett annat exempel är att kommersiella fastighetsägare kan få verktyg för att hela tiden följa flödet av människor i exempelvis ett köpcentrum. När fastighetsbranschen nu tar steget och digitaliseras på allvar kommer vi alla märka skillnaden.

Text: Wilda Nilsson